Mindig is érdekelt a ‘tudományos-fantasztikus’ műfaj, leginkább az orvostudomány vonatkozásában. Bár az orvosi pálya nem fordult meg a fejemben, mindig hihetetlen élvezettel hallgattam orvos ismerőseim bravúros történeteit a műtőből, vagy néztem például a BBC egy sebészekről szóló dokumentum sorozatát (Surgeons: At the Edge of Life ), amiben számomra teljesen extrémnek tűnő eseteket oldottak meg hihetetlen bátorsággal és fáradhatatlan profizmussal. Szóval nagyon tudok rajongani olyan emberek munkáiért, akik keményen dolgoznak és mernek nagyokat álmodni, majd ezekért az álmokért ismét csak keményen dolgozni.

Ez az ismeretterjesztő mini-dokumentum pilot sorozat érinti ugyan a táplálkozás és egészség témakörét, mégsem tartozik közvetlenül a táplálkozásterápiához. Mégis úgy döntöttem, hogy megosztom veletek itt, az oldalamon, mert számomra ez egy igazi ‘szerelem-projekt’ volt, ami a fent említett rajongásom farvizén indult el, és amire egyébként büszke is vagyok. 🙂

Ennek a sorozatnak a gondolata egyébként még a New Yorkban töltött éveim alatt fogalmazódott meg bennem, ahol rengeteg érdekes emberrel és újszerű gondolattal találkoztam. Aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy ilyen dolgokon kattogok: Vajon mik a gasztronómia, az egészség, a környezettudatosság és az emberi civilizáció legdinamikusabban fejlődő területei? Mit fogunk enni a jövő városában? Milyen lehetőségeink vannak a jövőre nézve a gasztronómia, az egészség és a szépség területein belül a legmodernebb bio-technológiát és mérnöki szakértelmet felhasználva? A XXI. század túléléséhez, vajon milyen kulcsszavakra kell figyelnünk? Például környezettudatosság, innováció, fenntarthatóság, organikus, gazdaságos, családbarát? Tehát én elsősorban nem a még gyorsabb, még gépesítettebb, még több pénzt termelő ötleteket akartam megmutatni, hanem azokat a jövőformáló, izgalmas és inspiráló újdonságokat, személyeket, vagy vállalkozásokat, amiktől földünk élhetőbb, az egészségünk és a környezetünk megőrizhetőbb, az egész világ pedig szerethetőbb lehet. A szívem mélyén pedig remélem, hogy ennek a sorozatnak lesz majd valamikor folyatása…

A film forgatásában nyújtott professzionális segítségért köszönetet mondunk a következő cégeknek és szakembereknek: Brooklyn Grange és Anastasia Cole Plakias (Brooklyn Grange Alapító tag és Alelnök), John Gorzynski és a Gorzynski Ornery Farm, KLM Royal Dutch Airlines, The Bagel Store és Scot Rossillo (The Bagel Store tulajdonosa és a szivárvány bagel kreátora) Aerofarms és Marc Oshima (Aerofarms Alapító tag és Marketing Igazgató), Modern Meadow és Andras Forgacs (Modern Meadow Alapító tag és Ügyvezető Igazgató), Violet Hill Farm, MOM Szent Magdolna Magánkórház és Dr Sinka-Pálinkás Rita Bőrgyógyász, Kozmetológus Főorvos.

Ez a pilot sorozat rövid promója. Egy kis kedvcsináló. A témák kiválasztásában az innováció volt a legfontosabb húzóerő, de elsősorban azokat a jövőformáló, izgalmas és inspiráló újdonságokat, személyeket, vagy vállalkozásokat szerettem volna bemutatni, amiktől földünk élhetőbb, az egészségünk és a környezetünk megőrizhetőbb, az egész világ pedig szerethetőbb lehet.

A KLM Holland Királyi Légitársaság amszterdami bázisán vagyunk, az élelmiszer-hulladék-feldogozó részlegen. Belegondoltatok már valaha, hogy milyen óriási feladat a járatokról lejövő étel- és italmaradék, továbbá a műanyag, a fém és a papírhulladék feldolgozását megoldani nap, mint nap? Megmutatjuk, hogy például a KLM hogyan oldja meg ezt a hatalmas feladatot. Szó lesz arról is, hogy mi alapján állítják össze a fedélzeti menüt.

A Föld lakossága egyre nő, a túlnépesedés okozta élelmiszerhiány pedig égető problémává vált. Becslések szerint 2050-re a népesség 80 százaléka városokban fog élni. Ezt a rengeteg embert pedig etetni is kell. Milyen új élelmiszertermelési megoldások jöhetnek szóba? A New Jersey-ben működő AeroFarms jelenleg a világ legnagyobb vertikális kertészete. Tényleg futurisztikus látvány, nézzétek meg!

Egyes kutatások szerint a szépség iránti fogékonyságunk genetikailag kódolt és független a kultúrától. Az emberi arcnak tehát nagy hatalma van fölöttünk. Nem csoda, hogy esztétikai beavatkozások és arcfiatalító eljárások széles palettájával élnek nők és férfiak. Most az innovatív eljárásnak számító Ultherapy kezelést mutatom be, Dr. Sinka Rita bőrgyógyász-kozmetológus főorvos segítségével.

A New York-i Brooklyn negyedben működő Modern Meadow fejlesztései igazi innovációként robbantak a piacra. Laboratóriumban, állati bőrsejtekből tenyésztett új generációs anyagokról, úgynevezett ‘smart’ anyagokról van szó. Ezek közül elsőként a bőrrel foglalkoztak, illetve olyan anyagokkal, amelyek ugyanazokból a fehérjékből, vagyis ugyanazokból az építő elemekből állnak, mint az állati bőr.

Megnéztük milyen a világ legnagyobb, termőföldes tetőfarmja! Mondanom sem kell, elég pazar innen a kilátás! Ez a Brooklyn-i tetőfarm egy hajógyári épület tizenkettedik emeletén van, ahonnan pont Manhattan-re látunk rá. New York-ban egyszerűen tényleg nincs lehetetlen. Szokták is mondani, hogy gondolj egy nagyot és ebben a városban valaki már biztosan megvalósította…

Verified by MonsterInsights